RESERVATION

YHTEYSTIEDOTfb

Puh. +358 40 749 36 99
Puh. +358 40 184 77 20
E-mail: info@nordiccruises.net
Avoinna ma-pe klo 10-15

KUOLLUTMERIDead_Sea_rounded_corners

Nimestään huolimatta Kuollutmeri on alue, joka on täynnä elämää ja vilskettä. Jo antiikin ajoista lähtien ihmiset ovat hakeutuneet Kuolleenmeren äärelle. Nykyajan ihminen on nyt alkanut huomata sen, mikä tunnettiin jo kauan sitten - kaikki kuolleen meren alueella, ilmasta meren mineraalipitoiseen veteen asti, on terveyden ja kauneuden lähde.

Kaakkoisrannalla olivat Raamatusta tutut kaupungit Sodom ja Gomorra. Jo kuningas Salomonin aikana Kuollutmeri tunnettiin rentoutumispaikkana. Mineraalipitoinen vesi ja savi tarjosivat raaka-aineet senaikaisten kauneudenhoito- ja terveystuotteiden valmistukselle. Samoja raaka-aineita käytettiin myös muumioiden balsamointiin. Nykyään Kuolleenmeren rannoilla on terveyshoitoloita, tutkimuslaitoksia ja kylpylöitä. Täältä löytyy esimerkiksi hoitolaitos psoriaasi- ja reumapotilaille. Myös tavallinen matkailija voi kuitenkin kokeilla sulfakylpyjä ja savihoitoja.

Maailman korkein kohta on Mount Everest (8850 m) - maailman matalin kohta puolestaan on Kuollutmeri, joka on miinus 417,5 metriä merenpinnan alapuolella Israelin ja Jordanian välisellä rajalla. Kuollutmeri on noin 76 km pitkä, 18 km leveä, 400 metriä syvä eikä siinä ole ulosvirtausreittejä. Kuolleellamerellä on kaksi hepreankielistä nimeä, jotka ovat Yam ha-Melah (suolainen meri) ja Yam ha-Mavet (kuollut meri). Myös arabiankielessä tällä merellä on kaksi eri nimitystä eli Al Bahr Al Mayyit (kuollut meri) ja Bahr Lut (luotsimeri). Kuollutmeri on kuollut siinä mielessä, ettei meressä elä lainkaan kaloja tai makrobioottisia vesiorganismeja. Suolaisessa ympäristössä pystyvät elämään ainoastaan bakteerit ja sienet.

Uimisen ystävät ovat varmasti kiinnostuneita siitä tiedosta, ettei Kuollutmeri ole koskaan kylmä - veden lämpötila vaihtelee helmikuun 19 °C:n ja elokuun 31 °C:n välillä. Kuolleenmeren mineraalikoostumus eroaa tavallisesta merivedestä, koska sen vesi sisältää huomattavasti vähemmän natriumkloridia (NaCl). Kuolleenmeren veden tekee erikoislaatuiseksi se, että se sisältää 21 mineraalia, joista 12 ei tavata missään muussa meressä. Kuollutmeri sisältää esimerkiksi 10-kertaisen määrän suoloja ja mineraaleja Välimereen verrattuna. Mineraalit rentouttavat ja myös ravitsevat ihoa, tehostavat verenkiertoa ja lievittävät reumavaivoja. Kuolleenmeren alueen ilma on kuivaa ja siitepölytöntä. Mataluutensa ansiosta ilmanpaine on suurempi, joten happipitoisuus on 8 % normaalia suurempi. Kuollutmeri sijaitsee matalalla, joten täällä on ylimääräinen ilmakehän kerros. Lisäksi merestä haihtuva vesi luo ilmanalaan ohuen kerroksen, joka suodattaa pois osan haitallisesta ultraviolettisäteilystä. Tästä syystä aurinko ei polta ihoa kovinkaan helposti. Kuolleenmeren suolapitoisuus on huimat 33 prosenttia. Tästä syystä vedessä voi vain kellua, ei uida. Vesi tuntuu lähestulkoon öljymäiseltä. Vettä ei tulekaan päästää avohaavoihin tai silmiin, koska kirvely on muuten voimakasta. Kuolleenmeren 33-prosenttisessa suolavedessä kellumisen lisäksi vierailijan kannattaa ehdottomasti käydä Ahava-tehtaalla, jossa valmistetaan erilaisia kauneudenhoidon, ihon hoidon ja yleisen hyvinvoinnin tuotteita.